Het lage BTW-tarief gaat per 1 januari 2019 van 6% naar 9%. Het lage tarief geldt onder andere voor de dagelijkse boodschappen, medicijnen, bloemen, de kapper, de schoenmaker, de fietsenmaker en het openbaar vervoer. Wat moet jij doen als ondernemer?

Voor het bepalen welk BTW-tarief van toepassing is moet onderscheid gemaakt worden voor ondernemers die het kasstelsel hanteren en ondernemers die het factuurstelsel hanteren.

Factuurstelsel. Voor ondernemers die het factuurstelsel toepassen moet er onderscheid worden gemaakt tussen de situatie dat aan een andere ondernemer wordt geleverd of dat er aan een particulier wordt geleverd.

  • Levering aan andere ondernemer: Het moment waarop de factuur wordt uitgereikt is beslissend voor de bepaling van het BTW-tarief. Op facturen die worden uitgereikt in 2018 moet 6% BTW worden vermeld. Als een prestatie in december 2018 wordt verricht, maar de factuur pas in januari 2019 word uitgereikt, dan is 9% BTW verschuldigd. Als dezelfde prestatie in december 2018 wordt gefactureerd is 6% BTW van toepassing.
  • Levering aan particulier: Voor levering aan een particulier is voor de bepaling van het BTW-tarief het moment waarop de levering is verricht beslissend. Het moment van uitreiking van de factuur is niet van belang. Dus als in december 2018 de levering aan de particulier wordt verricht en in januari 2019 de factuur wordt uitgereikt moet er 6% BTW in rekening worden gebracht.

Kasstelsel. Het kasstelsel mag met name worden toegepast bij ondernemers in de detailhandel, horeca, kappers en glazenwassers.

Bij toepassing van het kasstelsel is het moment waarop de betaling ontvangen wordt bepalend voor het BTW-tarief. Ontvangsten in 2018 vallen onder het 6% tarief. Ontvangsten in 2019 worden gedaan vallen onder het 9% tarief. Dus prestaties die worden geleverd in 2018 waarvan de betaling pas in 2019 wordt ontvangen vallen dus onder het 9% tarief.

Vooruitbetalingen in 2018. Bij vooruitbetaling in 2018 blijft het 6% tarief van toepassing, ook als de factuur of levering of dienst pas in 2019 wordt afgenomen. Let op: bij zo’n vooruitbetaling moeten de goederen of diensten nauwkeurig omschreven zijn.

Acties ondernemer.Je kunt je vast gaan voorbereiden op de BTW-tariefstijging per 01-01-2019. Wat moet jij doen als ondernemer? Denk hierbij aan:

  1. Aanpassing van jouw factureringsprogramma. Er moeten twee lage BTW tarieven/codes zijn die je kunt gebruiken. Daarnaast moet duidelijk zichtbaar op de factuur staan met welk tarief er is gefactureerd.
  2. Aanpassing van jouw boekhouding incl. de inrichting van de BTW aangifte. Wij kunnen jou hierbij helpen.
  3. Aanpassing van jouw kassaregistratiesysteem. Zodat per 1 januari 2019 het juiste BTW tarief wordt gebruikt.
  4. Houd bij het opstellen van offertes vast rekening met de verhoging van het BTW tarief. Voor bestaande offertes, waarbij de levering of dienst in 2019 plaatsvindt, moet worden uitgegaan van een btw-tarief van 9%.
  5. Houd bij het vaststellen van prijzen voor de particuliere markt vast rekening met de BTW-verhoging.

Indien je nog vragen hebt, neem dan even contact met ons op.

Deze website gebruikt cookies

Heb je hier geen bezwaar tegen? Klik dan op op deze link: Ik accepteer cookies.

draglink-outchatmenuspotmaillinkedinvimeoyoutubetwitterwhatsappinstagramfacebookcheckplus